Retrospektiv utställning och butik som täcker sju decennier av Signe Persson-Melins formgivning.

En unik utställning med närmare 200 utställda objekt från Signes egen samling. De flest objekten till salu och kan hämtas/skickas efter utställningens slut. Dessutom 1000-tals varor till salu i butiken av Signes produktion från Boda, Höganäs, Rörstrand med mera.


Vernissage midsommardag 11.00-18.00

Öppet onsdag-söndag 11.00-16.00 fram till 31/8

Branteviksvägen 5   Skillinge

Varför utställningen ”Signe!”

Första gången jag träffade Signe, fick jag vinnlägga mig om att inte niga när vi hälsade, så stor var min respekt för henne som formgivare och kvinna. När hon kom till min butik i Malmö och jag fick tillfälle att fråga och lära om hennes formgivning brukade hon småskratta och generat  svara: -Inte kan väl någon vara intresserad av den gamla servisen!? I nästa stund berättade hon om vad hon för tillfället arbetade med, eller om någon utställning som var på gång. Även när jag och min man flyttat till Borrby och Blå Huset, kom Signe flera gånger och hälsade på och det var alltid en fröjd att vandra runt i vår stora trädgård med henne och få samtala om växter och annat.

Under de 20 år som jag dagligen har umgåtts med Signes föremål, har jag inte tröttnat på hennes formgivning, utan min fascination har blivit djupare och mer insiktsfull! Signe hade en förmåga att formge föremål som var tidlösa, funktionella och vackra men som dessutom känns som att de har en själ, en Signe-själ! Det finns inget fjäsk i formgivningen, utan en genuin äkthet och ärlighet. Hennes föremål speglar också, oavsett material,  att hon i grund och botten var keramiker och hennes formgivning var tidlös! 

Den sista augusti i fjol, fick jag sent på kvällen ett sms från en god vän om att Signe Persson-Melin somnat in. Trots att Signe nådde en hög ålder, blev det för mig väldigt smärtsamt, vissa människor ska bara finnas – för alltid! 

Drygt ett halvår efter Signes bortgång blev jag tillfrågad om jag ville förvärva Signes privata referensmaterial och samlingar - allt som allt 83 flyttlådor! Det fanns ju endast ett svar på den frågan - JA!

Så på tre månader har jag och min man packat upp alla lådor, sorterat, katalogiserat, märkt upp med information, fotograferat och dessutom renoverat ett gammalt fiskrenseri och inrett som utställningslokal. Utställningen är unik på så sätt att hela Signes formgivning finns representerad, från unika föremål av ateljéarbeten men även industridesign. Vi har vinnlagt oss om att skapa en levande utställning, både inne och ute eftersom Signes formgivning är levande och NU! 

Det börjar med serien IVÅG med plattor, växtkärl och fågelbad på uteplatsen vid entrén till utställningen och fortsätter upp på verandan där man ska kunna hämta andan och bara njuta. Den lilla trädgården på verandan med Signes älsklingsväxter har jag döpt till ”Signesro”.

Själva utställningen har vi byggt upp med tanken ”hållbart”. Hela utställningen är byggd på återbrukade föremål,  från montrar till utställningsföremål. Jag tror att Signe hade tyckt om den tanken.

Det är nu faktiskt tredje gången som Signes formgivning visas i lilla Skillinge, 2005 och 2006 ställde hon ut i Trädgårdsatlején.


Carina Öhman / Precis en sån

Skillinge sommaren 2023